Notiuni generale despre miscare

Un corp este in repaus cand in orice moment pozitia sa ramane neschimbata fata de corpurile inconjuratoare considerate fixe.

Un corp este in miscare daca isi schimba pozitia fata de corpurile din jur considerate fixe. Reperul reprezinta totalitatea corpurilor din jur considerate fixe fata de care corpul studiat se afla in repaus sau un miscare.

Punctul material este punctul geometric in care este concentrata intreaga masa a corpului si dimiensiunile se neglijeaza in raport cu observatorul.

Mobilul este un model folosit in studiul fenomenelor mecanice la care nu luam in considerare nici dimensiunile nici masa corpului.

Traiectoria este urma lasata de mobil in miscare. Traiectoria poate sa fie rectilinie (o linie) sau curbilinie (curba).

Sistemul de referinta este format din: reper, instrumente pentru masurarea distantelor si instrumente pentru masurarea timpului. Miscarea si repausul depind de sistemul de referinta ales.

Vectorul viteza momentana are directia tangenta la traiectorie in punctul in care se afla mobilul si sensul este acelasi cu sensul de miscare al mobilului.

OBSERVATII: In cazul miscarii in plan deplasarea mobilului nu coincide cu modulul vectorului deplasare. In miscarea rectilinie modulul vectorului deplasare coincide cu distanta parcursa de mobil in acel interval. Acceleratia este legata de variatia vitezei unui mobil. Vectorul acceleratie medie este orientat intotdeauna spre interiorul traiectoriei curbilinii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: