Lucrul mecanic. Puterea consumata

Lucrul mecanic este marimea fizica scalara numeric egala cu produsul scalar dintre vectorul forta si vectorul deplasare.

Continue reading →

Advertisements

Forta de frecare. Legile frecarii

Caracteristici:

Forta de frecare statica apare la suprafata de contact dintre doua corpuri aflate in repaus relativ si se datoreaza intrepatrunderii neregularitatilor celor doua suprafete.
Forta de frecare la alunecare apare la suprafata de contact dintre doua corpuri care aluneca unul peste celalalt.

Continue reading →

Principiul suprapunerii fortelor

PRINCIPIU:

Daca asupra unui corp actioneaza simultan mai multe forte fiecare forta imprima corpului propria sa acceleratie, independent de actiunea celorlalte, acceleratia rezultanta fiind suma vectoriala a acceleratiilor propri.

Continue reading →

Principiul actiunilor reciproce

PRINCIPIU: Daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, atunci cel de-al doilea corp reactioneaza asupra primului cu o forta egala si de sens contrar, numita reactiune.

Continue reading →

Principiul fundamental al dinamicii

PRINCIPIU:

Vectorul acceleratie al unui corp este direct proportional cu vectorul forta aplicat corpului si invers proportional cu masa corpului. Continue reading →

Principiul inertiei

Inertia este o proprietate specifica oricarui corp. Continue reading →

Notiuni generale despre miscare

Un corp este in repaus cand in orice moment pozitia sa ramane neschimbata fata de corpurile inconjuratoare considerate fixe.

Un corp este in miscare daca isi schimba pozitia fata de corpurile din jur considerate fixe. Reperul reprezinta totalitatea corpurilor din jur considerate fixe fata de care corpul studiat se afla in repaus sau un miscare.

Continue reading →

Marimi fizice scalare si vectoriale

Proprietatile corpurilor pot fi calitative si cantitative. Marimiele fizice caracterizeaza proprietalie cantitative ale corpurilor.

Marimile fizice pot fi: fundamentale sau derivate. Marimile fizice derivate se definesc cu ajutorul relatiilor fizice sau a legilor in functie de marimie fundamentale (ex: kilogram, secunda, metrul,etc).

Marimile fizice pot fi scalare si vectoriale. Notiuni generale despre miscare

Continue reading →

Multiplii si submultiplii

Denumirile multiplilor si submultiplilor in cadrul SI se formeaza cu prefixele:

Miscare circulara uniforma

In miscarea circulara traiectoria este un cerc.

Definitie:

Miscarea circulara uniforma este miscarea unui mobil care descrie o traiectorie sub forma de cerc si care isi pastreaza constanta valoarea vitezei.

Continue reading →